Obyvatelia Nižnej Šebastovej sa obávajú zániku škôlky, spísali petíciu

03.11.2010 Prešov

Prešov 3. novembra (TASR) – Petíciu s 825 podpismi dnes odovzdali mestskému zastupiteľstvu rodičia, ktorých deti navštevujú materskú školu v miestnej časti Nižná Šebastová.
Škôlka sídli v prenajatých priestoroch miestnej fary, ktoré sú podľa rodičov nevyhovujúce a navyše nájomná zmluva sa končí v júni tohto roka. Nové priestory zatiaľ nie sú pripravené a teda hrozí, že od septembra budú rodičia musieť deti voziť na sídliská.
Zastupiteľstvo sa týmto problémom zaoberalo počas tohto volebného obdobia už niekoľkokrát. Dostatočnú podporu nezískal návrh poslanca Antona Neupauera (KDH), ktorý najskôr preferoval rekonštrukciu mestského kultúrneho strediska. Keď to neprešlo, odporúčal kúpu rodinného domu a jeho následnú rekonštrukciu, ani to však neprešlo. Poslanec Ján Čižmár (Smer-SD) navrhoval, aby sa prestavala bytovka vo vlastníctve mesta.
Rodičia sa preto rozhodli pre petíciu, ktorou chcú mestský parlament dotlačiť, aby urgentne tento problém riešil a ako možnosť navrhujú vyčleniť peniaze na prestavbu kultúrneho strediska, ktoré je vo vlastníctve samosprávy. Svoje stanovisko dnes zástupcovia petičného výboru prezentovali na zasadnutí mestského parlamentu.
"To mestské kultúrne stredisko okrem toho, že hore sú lekári, je nevyužité, chátra, nič sa tam nedeje, nič sa tam nerobí. Tak by sa aspoň skultúrnilo a pomohlo by to obyvateľom a hlavne našim deťom, " uviedla predsedníčka petičného výboru Juliana Mikolajová.
Silvia Galdunová, ktorá zastupuje radu školy, konštatovala, že súčasné prenajaté priestory sú pre deti nevyhovujúce. Na fare sú dve miestnosti a malá chodba, čo je podľa nej pre takmer 40 detí absolútne nepostačujúce. Okrem toho sú tu problémy s umiestnením postelí, stravovaním a rovnako aj s kapacitou toaliet.
"Nevieme, či budeme robiť zápis, pretože 31. júna nám končí materská škola. Pán farár povedal, že ak bude mať na papieri, že sa bude robiť na novej škôlke, je ochotný dva-tri mesiace počkať s vysťahovaním, " uvádza Galdunová. Dodáva, že táto mestská časť sa stále rozrastá, pribúdajú novostavby, mladé rodiny a preto je škôlka nevyhnutná.
O konečnom riešení tohto problému však bude nakoniec rozhodovať až nové mestské zastupiteľstvo. Poslankyňa Svetlana Pavlovičová (Smer-SD) konštatovala, že ide o dlhodobý problém a stále sú predkladané nové alternatívy.
"Preto je potrebné rešpektovať stanovisko komisie výstavby a spracovať komplexný materiál, ktorý bude predložený na rokovanie najbližšieho riadneho mestského zastupiteľstva, " povedala Pavlovičová, ktorá predložila takéto uznesenie na schválenie. Jej návrh poslanci napokon schválili.
 

Vyberte región

mark